Gördüm İstanbul - Topkapı Sarayı

gordum-istanbul-topkapi-sarayi 9 Aralık 2017 Cumartesi Günü Gördüm İstanbul Projesi açısından çok yoğun geçti. Hem Sultanahmet hem de Topkapı Sarayı gezilerini gerçekleştirdik.

Aya İrini ve Ayasofya ile ilgili bilgilerle başlayan ve Topkapı Sarayı ile devam eden gezimizi, gönüllü olarak 22 gencimize özel gerçekleştiren duayen Deniz Yalav ile yaptık. Osmanlı İmparatorluğu’nun uzun yıllar boyunca idari askeri ve mali merkezi olan ve padişahların aileleriyle beraber yaşadığı sarayın ilginç hikayelerini dinledik. Duvarları arasında imparatorluğun nabzını tutan pek çok olayın yaşandığını, Dolmabahçe’ye taşınan merkez sonrasında bile önemini tam olarak yitirmediğini öğrendik.

Padişahların bulunduğu yerin kutsal sayıldığını, her padişahın kendi dönemine ait katkılar yapması sebebiyle pek çok mimari ve dekoratif üslubu içinde barındırdığını, Osmanlılarda sadeliğin esas olduğunu ve zenginliğin detaylarda saklandığını anladık.

Hürrem Sultan döneminde saraya tüm birimleriyle taşınan Harem’in işlevinin ne kadar önemli olduğunun, bir anlamda merkezi yönetime destek verdiğinin farkına vardık.

Yağmurlu bir sabahta başlayan gezimiz, ilerleyen saatlerde güneşin de çıkmasıyla hepimizde keyifli anılar bıraktı.


18.12.2017