Gülriz Sururi'yi Kaybettik

gulriz-sururiyi-kaybettik Vakfımızın mütevelli üyesi ve değerli bağışçısı, duayen tiyatro sanatçısı Cumhuriyet kadını Gülriz Sururi'nin yaşamını yitirdiğini öğrendik. Kaybımız büyük, acımız sonsuz... Işıklar içinde yatsın...

Gülriz Sururi, 1929 yılında İstanbul'da doğdu. Babası ilk operet kurucularından Lûtfullah Sururi Bey, annesi de opera sanatçısı Suzan Lütfullah'tır.

İlk kez 1942 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümünde sahneye çıktı. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro ve Şan Bölümlerinde eğitim gördü. 1955 yılında Muammer Karaca Topluluğunda profesyonel sanat yaşamına başladı. 1960'da Dormen Tiyatrosuna geçti. 1961 yılında bu toplulukta sahnelenen “Sokak Kızı İrma”daki rolüyle En Iyi Kadın Oyuncu olarak İlhan İskender Armağanını kazandı.

1962'de tiyatrocu Engin Cezzar ile evlendi.  Aynı yıl eşi ile birlikte Küçük Sahne'de Gülriz Sururi - Engin Cezzar Tiyatrosunu kurdu. Sokak Kızı Irma, Ferhat ile Şirin, Teneke gibi pek çok oyunda rol aldı. 1966'da “Teneke” oyunundaki rolüyle İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Armağanını bir kez daha kazandı. Aynı yıl Türk Kadınlar Birliğince "Yılın Kadını" seçildi. Haldun Taner'in yazdığı, Genco Erkal'ın yönettiği ve ilk olarak 31 Mart 1964'te sahnelenip uzun süre kapalı gişe oynayan “Keşanlı Ali Destanı”nda Zilha rolündeki başarısıyla ünü arttı.

1971'de “Hint Kumaşı” adlı oyundaki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü üçüncü kez kazandı. 1979-1980 mevsiminde Mehmet Akan ile birlikte, topluluğun o güne dek sahnelediği oyunlardan “Uzun İnce Bir Yol” adlı bir derleme yaptı ve gösteriminde oynadı.

Edith Piaf'ın yaşam öyküsünden Başar Sabuncu'nun oyunlaştırdığı “Kaldırım Serçesi” adlı oyun ile müzikli tiyatro sanatçısı olarak ustalığını gösterdi. 1982-1983 sezonunda bu oyundaki yorumuyla Avni Dilligil En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü, İzmir Gazeteciler Derneğinin Altan Artemis Ödülünü ve Milliyet gazetesinin 1983 Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülünü kazandı. Engin Cezzar'ın uyarladığı ve yönettiği “Filumen”, Edward Albee'nin "Tatlı Para" (özgün adı: Everything in the Garden) Bilgesu Erenus'un yazdığı, Rutkay Aziz'in sahnelediği "Halide" gibi oyunlarda rol aldı.

1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen devlet sanatçısı unvanına layık görüldü.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Konçinalar Kumpanyası adlı toplulukla 2008'de kendisinin yazıp yönettiği "Biz Sıfırdan Başladık" adlı oyunu sahneye koydu.

Dramdan güldürüye ve müzikli oyuna dek her çeşit eserde rol alan Gülriz Sururi, oyunculuğunun dışında Türk tiyatrosunda yöneticilik de yaptı.

Anılarını yazarak yazarlığa başladı ve anıları üç cilt olarak yayımlandı. Bir roman, bir öykü kitabı ve gazete yazılarından oluşan bir derleme de yayımlamıştır.

2017 yılında 56 yıllık eşi Engin Cezzar’ı kaybetti.

Büyük bir sanatçı, yurtsever, onurlu duruşu ile ülkemizin gururu olan Gülriz Sururi’ye Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin ilkeli davranışlarıyla topluma örnek olan kişilere verdiği Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülünün altıncısı, Genco Erkal ile birlikte sunuldu. Ödüle sımsıkı sarılarak: “Bu ödülle hem gözbebeğimiz Cumhuriyetimize, hem de Türkan Saylan’a sarılıyorum” dedi…

Vasiyeti üzerine eşi Engin Cezzar’ın yanında toprağa verildi.

Yaşamı, kişiliği, sanatı, ilkeli duruşu ve topluma kattıklarıyla ölümsüzleşen Gülriz Sururi karşısında sevgi ve saygıyla eğiliyoruz…


01.01.2019